TRZY KĄPIELE, SŁUŻĄCE DO MYCIA SREBRA:

– Wywar z gotowania szpinaku, rabarbaru, szczawiu czy ziemniaków w łupinach (a nawet same łupiny)

– Mieszanina wody, octu i sody oczyszczanej w następujących proporcjach: 3 I gorącej wody, 5 łyżek stołowych octu i 4 łyżki stołowe sody

– Mieszanina wody, płatków mydlanych i amoniaku w proporcji: 3 I wody, 2 garście płatków i 2 łyżki stołowe amoniaku.

Przygotowaną kąpiel doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i natychmiast wkładać srebrne przedmioty (zwłaszcza sztućce). Pozostawić w wodzie przez 10 min. Wyjmować ostrożnie, aby nie poparzyć rąk, płukać w zimnej wodzie, osuszać i polerować do połysku. Jest to sposób najszybszy, dający efekty, ale nie czyszczący zbyt dokładnie, a więc niewskazany w przypadku przedmiotów bardzo brudnych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>