STONOGI

Dają się często we znaki na wsi, w miejscowościach nad jeziorami czy nad morzem – w domach zawilgoconych, bez słońcal Zjawiają się w kuchni, szafie, namiocie czy plecaku. Nie gryzą, nie niszczą, ale ich sąsiedztwo nie jest zbyt przyjemne. Lubią surową brukiew i rzepę, można więc kłaść wieczorem wydrążone połówki tych warzyw, a rano zbierać je na śmietniczkę, podobnie jak się to robi z prusakami.

Można również stosować nieomal wszystkie owadobójcze preparaty chemiczne, przestrzegające ściśle przepisów na opakowaniu i pamiętając o zastrzeżeniu, dotyczącym dzieci i zwierząt domowych. Żadnym preparatem nie wolno spryskiwać całej podłogi w pomieszczeniu, ale tylko drogi, którymi wędrują stonogi.

ZWALCZANIE SZKODNIKÓW W PRZETWORACH ZBOŻOWYCH: Jesł ich wiele, omówię jednak tylko te najczęściej spotykane. MKLIK MĄCZNY to jeden z najgroźniejszych szkodników mąki. Przypomina mola, ale jest od niego znacznie większy. Ma srebrno- szare i żółte skrzydełka, żeruje w mące, płatkach i starym chle- bie. W stosunku do mklika obowiązują te same zasady co do innych szkodników: pedantyczna czystość w kredensie i szafkach, żadnej rozsypanej kaszy czy mąki i generalny przegląd zapasów co kilka tygodni. Żywność, w której znajdziemy ślady obecności szkodników, natychmiast z szafki (i z mieszkania) usunąć, spalić lub wywieźć do lasu (ku radości ptaków).

ŻYWI AK CHLEBOWIEC – mały czerwonobrązowy chrząszczy k, gnieździ się głównie w starym chlebie, ale nie gardzi i innymi produktami mącznymi. Jego larwy są bardzo silne i aktywne, potrafią nawet przegryźć papierową torbę. Tylko natychmiastowe usunięcie zarażonych produktów może uratować pozostałe zapasy przed żarłocznością żywiaka.

TRIBOLIUM (brak polskiej nazwy) – chrząszczyk, który lęgnie się w zepsutych produktach mącznych. Zarodki przynosimy zwykle ze sklepu z zatęchłą mąką lub kaszą. W cieple mieszkania chrząszcze łatwo się rozmnażają i szybko opanowują nowe tereny. Należy w takim wypadku opróżnić szafkę z zapasami, kolejno wysypywać produkty z każdej torby i bardzo starannie je przeglądać. Zarażone, a nawet podejrzane, natychmiast usuwać i to poza obręb mieszkania. Czyste wsypywać do szklanych słoików z zakrętką twist. Wnętrze szafki dokładnie wymieść, spryskać „Pibutozolem” (ale zwykłym, nie tym z główką psa!), wyszorować wrzątkiem i osuszyć. Po 2 dniach można z powrotem wkładać do szafek żywność. Małe chrząszczyki Tribolium są całkowicie nieszkodliwe i nie należy ich się obawiać. Nie przedstawiają żadnego zagrożenia dla zdrowia, zlikwidują się same, kiedy usuniemy zepsuty produkt.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>