NACZYNIA SZKLANE ŻAROODPORNE

GARNKÓW I PATELNI TEFLONOWYCH oraz ze stali nierdzewnej nie wolno szorować proszkiem ani ostrym zmywakiem. Najlepiej myć je gąbką i mydłem oraz obficie spłukiwać wodą. Przywartych resztek potraw nie zdrapywać, lecz zalać gorącą, mydlaną wodą i pozostawić, aż odmiękną.

Teflon wrażliwy jest nawet na zadrapania widelcem czy metalową łyżką, dlatego potrawy w takich garnkach wolno mieszać jedynie drewnianą łyżką czy specjalną łopatką. Nie stawiać naczyń teflono wych na bardzo mocnym ogniu i uważać, aby płomień gazu nie wydostawał się poza garnek.

NACZYNIA SZKLANE ŻAROODPORNE myje się mieszaniną soli z octem i spłukuje gorącą wodą. Mocno przypalone należy zanurzyć na kilka godzin w misce z wodą z dodatkiem płynu „Antek” czy „Ludwik”.

UCHWYTY DO NACZYŃ bakelitowe czy drewniane myje się szczotką lub pędzelkiem maczanym w mydlanej wodzie. Specjalnie starannie czyścimy połączenie uchwytu z rondlem.

INNE NACZYNIA I NARZĘDZIA KUCHENNE, jak maszynka do mięsa, metalowe tarki, sitka, a także roboty kuchenne powinno się myć natychmiast po użyciu. Nie dopuszczać do zaschnięcia na nich resztek jedzenia.

DREWNIANE ŁYŻKI, KOPYSTKI, DESECZKI myć gorącą wodą z proszkiem czy płynem do szorowania. Nie żałować pracy, aby zawsze doszorować je do „białości”. Nie zostawiać łyżek drewnianych w garnku w czasie gotowania po zamieszaniu wyjąć i włożyć do zimnej wody, a następnie starannie umyć.

GARNKI I RONDLE DO GOTOWANIA NA KUCHNI WĘGLOWEJ powinno się – tuż przed postawieniem na ogniu – posmarować od spodu tłuszczem. Po zakończeniu gotowania wystarczy przetrzeć dno gazetą, a sadze łatwo dadzą się zlikwidować.

DO MYCIA NACZYŃ używa się szczotek na rączce, kawałków gazy, gąbek lub kupnych małych zmywaczków, które nie tylko myją, ale i szorują. Wszystkie one muszą być utrzymane w idealnej czystości. ,

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>